14/8/15
ELS VINS D’ISRAEL
És més que probable que la primera vinificació del raïm fos en algun punt
indeterminat entre Armènia i Egipte. En aquest sentit, les troballes
arqueològiques a Tel Kabri (al nord de Tel Aviv) ens mostren el que –ara per
ara– és el celler més vell del món amb una antiguitat d’uns 3700 anys. Més
tard, tant les diferents tribus cananees com hebrees i els nabateus cultivaren
vinyes i en feren vi. Amb el domini àrab, el conreu de la vinya perdé pes i la
desertificació del terreny avançà força durant l’època otomana.
La història recent dels vins d’Israel comença a finals del segle XIX amb
els primers sionistes. Cap al 1880 i encara sota el domini turc, es funden dues
poblacions agrícoles a Rishon Lezion i Zikron Yaakov a la costa mediterrània.
Enllà es plantaran vinyes i s’establiran cellers (Carmel) amb l’ajuda del riquíssim
Baró Edmond de Rothchild (actualment, la família Rothchild encara produeix un
dels millors vins de Burdeus i per tant del món, el Chateau Lafite), jueu
francès que simpatitzava amb la causa d’Israel.
Des de la proclamació d’independència d’Israel l’any 1948 fins
aproximadament el 1970 es plantaren més vinyes a la Galilea, a la plana
costanera entre Ashkelon i Haifa i en d’altres punts, si bé la qualitat del vi
era baixa (molt vi dolç amb blancs i negres sense personalitat) i la
producció només servia per proveir un mercat anglosaxó sense gaires miraments: consumir
kosher i poc més.
Uns anys més tard, cap al 1980 comença una veritable revolució vinícola amb
nous ceps a la Galilea i el Golan, acompanyada de tecnologia puntera. Els bons
vins del Golan (amb la marca Yarden com a capdavantera) van fer que altres
cellers –especialment els Carmel– s’espavilessin alhora que se'n creaven de
nous a les muntanyes de Judea, a la Galilea i fins i tot al desert del Nègueb.
Avui, l’Israel vinícola es troba (mireu el mapa de sota, amb nombroses
dades en anglès) dividit en 5 grans àrees: Galilea – Golan, Shomron (al sud
de Haifa), turons de Judea (voltants de Jerusalem), Shimson (entre
Jerusalem i Tel Aviv) i Nègueb.
Fent un repàs molt ràpid de les diferents zones, cal dir que al Golan hi ha
vinyes fins alçades de 1200 m en direcció al Mont Hermon en sòls volcànics. A l’Alta
Galilea hi trobem rocam de basalts i calcàries en conreus ubicats en turons i
petites valls. Els cellers més representatius són el “Golan Heights” i “Dalton”
encara que és fàcil trobar-ne un munt més, entre ells els del poble àrab
cristià maronita de Jish que apunta amunt.
A les zones de Shomron i Shimson els sòls es troben constituïts en general per
al·luvions sense compactar i amb
nombrosos cellers, destacant tant per la seva quantitat com qualitat els Carmel
abans esmentats o els Barkan.
La zona de Judea presenta vinyes al voltant de Jerusalem, com el celler
Castel, i conté unes “taques” al voltant dels assentaments jueus d’Efrat i
Hebron, on pagesos àrabs venen raïm als viticultors israelians. Els sòls de
la zona són pobres, damunt roquissar calcari o margós.
Per acabar amb el llistat “veloç” d’àrees vinícoles trobem el Nègueb, que s’escampa en menudes subzones molt interessants des del punt de vista experimental ja que ens trobem amb vinyes a ple desert: voltants d’Arad (molt bons vins a Yattir), altiplà central entre Sde Boquer i Mitzpe Ramon amb nombroses granges que tenen el seu propi celler “de garatge”. Els sòls de la zona són molt variats amb margues, calcàries, sorres, guixos i argiles.
Vinyes a la zona d’Avdat, al Nègueb central. |
Pel que fa als ceps, hi ha una gran
varietat de raïms. Entre els negres hi ha cabernet sauvignon, garnatxa, pinot
noir, merlot, syrà i pel que fa al raïm blanc hi ha varietats tant diferents
com chardonnay, sauvignon blanc, riesling. Les vinyes s´han adaptat a un clima
extrem de poques pluges (excepte al nord del país, i encara), calorades,
sequeres...la qual cosa implica sovint un rec gota a gota (invent israelià) i
veremes anticipades i sovint nocturnes.
Actualment, la globalització fa que puguem
tastar vins de procedències llunyanes i “exòtiques” i us puc assegurar
que com a català (al nostre país tenim excel·lents vins) he tingut molt bones
sensacions al paladar bevent vins israelians. Salut!
Eduard Bernadich