3/2/12

Els dilluns d'Israel

Israel, la terra de la llet i de la mel
El proper dilluns comença el cicle Israel que dins del programa Altaveu de les Cultures organitza, de fa més de 15 anys, l'associació Amics de la Unesco de Barcelona. 


En les deu conferències del cicle, intervindran grans experts sobre els temes seguents: 

1. La democràcia d'Israel
Al segle XXI, Israel és una de les 21 democràcies sense interrupcions existents al món des d'abans de 1950, juntament amb Suècia, Noruega, Finlàndia, Estats Units, Japó, Regne Unit, França, Nova Zelanda i Austràlia, entre d'altres països democràtics. 

XAVIER TORRENS, professor de Ciència Política de la UB

6 de febrer de 2012

2. Israel vist des d'Europa
Europa, que no s'entén sense la cultura jueva, és el continent on succeí l'Holocaust. Dècades després del genocidi de dos terços dels jueus europeus, Europa té el posicionament de sempre, o bé ha après a comprendre l'Estat del poble jueu?

AGUSTÍ COLOMINES, professor d'Història Contemporània a la UB

13 de febrer de 2012

3. La política social a Israel en una època de crisi
Enmig del conflicte palestinoisraelià i malgrat les elevades sumes en seguretat per garantir les vides israelianes, Israel ha sabut construir un Estat del Benestar del qual en gaudeixen tant els jueus israelians com els àrabs israelians. 

XAVIER BOLTAINA, professor de la Facultat de Dret de la UB

20 de febrer de 2012

4. Israel «Start-up»: el llevat cultural
Els valors tradicionals de la cultura jueva, juntament amb els trets socials i geogràfics d'Israel, nodreixen el doll d'enginy i de creativitat que encimbellen el petit país com a moderna potència tecnològica i econòmica de primer ordre mundial

IGNASI CARNICER, diputat a Corts (1982-1993), alcalde de la Selva del Camp (1987-2007)

27 de febrer de 2012

5. La societat oberta israeliana: la diversitat social i el seu impacte en el sistema de partits
Israel és una societat oberta i democràtica al bell mig d'un Pròxim Orient replet de dictadures. La diversitat d'aquesta societat queda reflectida en un sistema de partits plural i polaritzat, a través del qual es construeixen els grans consensos nacionals. La gestió d'aquesta complexitat interna es complica en un context que, després de la «primavera àrab», no garanteix l'establiment d'una Palestina democràtica i, per tant, no assegura que Israel pugui, finalment, viure en pau.

JORDI ARGELAGUET, professor de Ciència Política de la UAB

5 de març de 2012

6. La decoració de manuscrits hebreus
La decoració de manuscrits hebreus, durant l'Edat Mitjana, fou un ofici prestigiós. Es produïren obres d'art úniques. Aquests manuscrits del judaisme tenen singularitats. L'activitat dels escribes perdura avui a Israel en l'escriptura del Sefer Torà

VERÒNICA VIVES, doctoranda en Filologia Hebrea de la UB i llicenciada en Filosofia

12 de març de 2012

7. Israelià, hebreu, jueu? Qüestions d'identitat a la literatura d'Israel
La literatura israeliana ha tingut sempre, per raons obvies, la qüestió de la identitat com un dels seus temes centrals. La relació del ciutadà israelià amb el jueu de la Diàspora i amb l'àrab palestí han esdevingut, però, de primera importància a les obres escrites en el primer decenni del segle XXI. Analitzarem, entre d'altres obres, les dues últimes novel.les del escriptor Abraham B. Yehoshua: «Foc amic» (2007) i «Caritat espanyola» (2011).

ANA BEJARANO, professora de llengua i literatura hebrea de la UB 

19 de març de 2012

8. L'art i la cultura israelianes
La cultura israeliana gaudeix d'una gran riquesa en les diferents arts. Alhora Israel és un país amb un patrimoni cultural mil•lenari. L'art israelià és força desconegut al nostre país i, aquesta, és una excel•lent oportunitat de conèixer les seves característiques.

MÒNICA ADRIAN, museòloga i llicenciada en Història de l'Art per la UAB

26 de març de 2012

9. La Ciutat Blanca i el Turó de la Primavera amb la Xoà de fons
Jerusalem és bellíssima i l'ànima hi esdevé blanca, com la Jerusalem dels Patriarques, bo i resguardant el patrimoni artístic distingit per la Unesco. Tel Aviv sorgí d'una plana desèrtica amb un sicòmor el 1906 fins avui, una veritable Manhattan.

MARTA PESSARRODONA, poetessa, narradora i assagista 

16 d'abril de 2012

10. Construir Israel, construir Catalunya

El naixement del moviment sionista coincideix en el temps amb el del nacionalisme català. L'esforç que ha fet Israel per ser una nació el fa un referent pels catalans que, en plena dictadura, busquen la llibertat de Catalunya tant des de dins el país com des de l'exili. La simpatia pels jueus és un fet del catalanisme obert del segle XX, que es va transformant amb el temps.

ANNA FIGUERA, periodista de TV3 i professora de la Facultat de Comunicació de la URL

30 d'abril de 2012
__________

  • Aquest cicle de conferències organitzat pels Amics de la Unesco de Barcelona compta amb una participació important de membres de l'ACAI.
  • Les conferències tindran lloc a l'Institut Europeu de la Mediterrània, c/ de Girona, 20, a 1/4 de 8 del vespre.


Seguidors