24/12/16

LA KHANUCÀ DE GEORGE WASHINGTON


Un poble insignificant, la torna dels poderosos del moment, ara sota el jou dels ptolomeus, ara sota el jou dels selèucides. Aquests, amb el comandament d’Antíoc el IV té la pretensió de fer un pas més: construir un temple a Zeus a Jerusalem i prohibir, a la pràctica, el judaisme.

Un membre de la família dels macabeus, Mataties planta cara contra l’assimilació; l’home corrent que es posa dempeus i esdevé el cap d’un alliberament nacional que tindrà una durada de 126 anys.

Són els fets que evoca la khanucà, la Festa de les Llums, la Festa de la Revolta i de la Llibertat. Tot Israel, i cada casa jueva arreu és Israel, encendrà durant vuit dies les espelmes que pertoquen.

Cada factor té significat i, no cal dir, controvèrsia. Què seria el judaisme sense ella? I quina és la controvèrsia? I quina és la logomàquia? Doncs, ben simple, el primer dia quantes espelmes s’han d’encendre, vuit o una? És a dir, quin ha de ser l’ordre, creixent o decreixent? Hillel o Shammai? Bé, fou la seqüència de Hillel la que s’ha imposat.

Aquesta és la logomàquia intrínseca del judaisme, com intrínsec és, també, el seu contingut: cal lluitar contra l’assimilació, cal lluitar per la llibertat.

George Washington, en hores molt baixes, després de la derrota de l’11 de setembre de 1777 que va comportar la pèrdua de la ciutat de Filadèlfia a favor dels britànics, sospesa la rendició. Dóna una volta al seu campament de la vall del Forge  on moriran de fred 2.500 soldats dels 10.000 que tenia a les seves ordres. Veu unes espelmes enceses i s’hi apropa. Pregunta al soldat que les ha encès si és un espia que fa senyals als britànics. Washington s’assabenta d’allò que és la khanucà i d’allò que representa. El soldat, el jueu Israel Solomon, li explica que ve d’Europa,  on els jueus sempre acaben essent perseguits, i que s’ha allistat a l’Exèrcit Revolucionari per a aconseguir viure en llibertat. Li explica la Revolta Macabea, la desproporció militar entre un exèrcit professional i uns homes sense experiència, i tanmateix guanyen perquè creuen en la justícia de la seva causa.

La història deix una traça profunda en el general Washington. Pren les paraules del soldat com les d’un profeta d’Israel, segons diu, i de nou alça el seu ànim i determini a lluitar per la Llibertat.

Al cap d’un any, Israel Solomon feia la celebració tradicional de la khanucà a la seva casa de Boston. Algú fa un truc a la porta, deu oficials acompanyen el primer President dels Estats Units d’Amèrica. S’asseu a la taula per a celebrar la festa i fa lliurament a l’Israel Solomon d’una medalla amb la khanuquia i la llegenda: “Amb admiració, George Washington”.


Tirania és quan el Poble té por dels governants. Llibertat és quan els governants tenen por del poble, deia Tomàs Jefferson. Benvinguda la “Festa de la Llibertat” a Catalunya.

ignasi carnicer barrufet

Seguidors