15/5/10

Herlz, Israel i la reunificació de Jerusalem



Just un dia després de conèixer la rellevant notícia que Israel ha estat acceptada per unanimitat com a nou membre d’un dels fòrums més influents de l’economia mundial, l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), hem celebrat, a Barcelona, el III sopar d’Amics d’Israel, organitzat per l’activa Associació Catalana d’Amics d’Israel (ACAI).

En aquesta ocasió la trobada ha coincidit amb tres fets cabdals en la història de l’única democràcia a la regió: el 43è aniversari de la reunificació de la seva capital, Jerusalem, el 62è aniversari de la creació de l’Estat, i el 150è aniversari del neixement a Budapest del pare del sionisme i constant referència històrica, Theodor Herlz.

Al mont Herlz de la capital d’Israel, símbol dels combats per la ciutat durant la Guerra dels Sis Dies de l’any 1967, va tenir lloc dimarts al vespre l’encesa de dotze torxes, representant a les dotze tribus bíbliques. Durant l’acte el president del Parlament (Knesset), Reuven Rivlin, va emfatitzar que la capital d’aquest país mediterrani és “eterna i indivisible”. Per la seva banda, el cap de govern, Beniamin Netaniahu, va remarcar que “la lluita per Jerusalem és una lluita per la veritat” i que “cap altre poble està tant connectat amb la seva capital com el poble jueu ho està a Jerusalem”.

El 14 de maig de l’any 1948, el dia en que finalitzava el Mandat Britànic d’aquell territori, atorgat per Nacions Unides, va ser proclamat el jove Estat d’Israel. Les celebracions no es celebren el dia que es va proclamar l’acord en el calendari universal, sinó avui, 28 del mes d’Iar, d’acord amb el calendari jueu. Durant tot el dia segueixent els actes festius i la població autòctona ho celebra tot fent dinars populars per tot el país i xerrades a les escoles sobre l’història de la ciutat i del país.

Una celebració de lloança i gratitud, on els Amics d’Israel a Catalunya diem amb força “Pujarem plegats a Ierushalaim”.

Marc Guerrero i Tarragó

Vicepresident del Partit Liberal Demòcrata Europeu

Seguidors