2/6/10

Sobre dret naval i abordatges a flotilles en aigües jurisdiccionals israelianes





Segons el dret internacional el bloqueig és perfectament legal. De la mateixa manera que en aplicació de la Llei Helms-Burton Estats Units bloqueja el règim criminal castrista. No per això cubans i gazatins moren de fam.

Repetir fins a la sacietat que l'atac s'ha fet en aigües internacionals és un atemptat a la intel·ligència i al dret naval.

L'abordatge de la flotilla es va fer a 90 milles de la costa, això és en Zona Econòmica Exclusiva. Legalment Israel controla jurisdiccionalment fins a 200 milles nàutiques de la línia de costa suposant més de 25.000 km2 de superfície.

Tenint present que l'abordatge es va fer dins de zona jurisdiccional israeliana, cal aplicar l'anomenada "convenció de Ginebra naval" per a aquests casos. I és que hi ha Dret internacional que regula aquestes situacions tot i que tots els mitjans de comunicació s'entestin en amagar-ho, que es el Dret internacional relatiu a la conducció de les hostilitats (Comitè Internacional de la Creu Roja, 1996).

Al Manual de San Remo sobre Dret Internacional aplicable als Conflictes Armats al Mar, es deixa ben clar que en situacions hostils de bloqueig a un territori conegut per la comunitat internacional com és el cas s'ha d'aplicar el que diu l'article 98: "Podran ésser capturades les naus mercants de les que es tingui motius raonables per creure que violen el bloqueig. Les naus mercants, previa intimació ofereixin manifestament resistència a la seva captura podran ser atacades".

I tothom ha vist el vídeo on el comandant del mercant turc es nega a l'ordre de la Marina israeliana de no trencar el bloqueig i que estan intetant entrar en una zona hostil i que l'ajuda que porten serà entregada terrestrement si els acompanyen al port d'Ashdod.

Israel només ha fet que complir el Dret Internacional i la Convenció de Ginebra naval.

Per tant, el capità turc i el seu govern són els responsables. Ras i curt.

PS: Pel despistat que vulgui negar la legitimitat israeliana sobre la Zona Econòmica Exclusiva només cal que s'adreci a l'Agència Tributària i a la Guàrdia Civil. Allà li confirmaran que Espanya té sobirania sobre les 200 milles nàutiques sobre la línia de costa i per això fan abordatges als narcotraficants que intenten creuar l'Estret de Gibraltar dins d'aquests límits.


Rubèn Novoa i Arranz

Seguidors