30/6/11

Eugenio García Gascón també rescata libels antisemites:

Els colons jueus com a enverinadors de pous

Història de Sant Simó de Trento, un dels molts libels de sang medievals
Durant l'Edat Mitjana a l'Europa Cristiana es va estendre la creença falsa que els jueus enverinaven els pous en un complot que tenia la suposada finalitat de liquidar els seus veïns cristians. En moltes ocasions, aquestes falses acusacions provocaven matances indiscriminades de jueus en sagnants pogroms, com per exemple en els anys 1348-1349, quan l'epidèmia de la "Pesta Negra" causava estralls al llarg i ample del continent europeu.

Òbviament, aquestes acusacions d'enverinaments eren calúmnies que no tenien cap tipus de fonament, com ja van recollir alguns autors de l'època. En aquest sentit, destaca el testimoni del metge cristià alemany, Konrad de Megenberg, que en la seva obra "Buch Der Natur" escriu:
Però jo sé que hi havia més jueus a Viena que a cap altra ciutat alemanya que jo conegui, i en morien tants a causa de la plaga que es van veure obligats a fer més gran el seu cementiri. Seria una bogeria pensar que ells mateixos s'han causat aquesta desgràcia (1).
Doncs bé, aquest tipus de libels en què s'acusava els jueus de enverinar pous, no només es van utilitzar durant l'Edat Mitjana i Moderna per justificar les mesures judeofòbiques i els pogroms a Europa, sinó que actualment periodistes suposadament seriosos, com Eugenio García Gascón, els utilitzen propagandísticament per demonitzar Israel (en aquest cas els colons) davant l'opinió pública espanyola. Cito textualment del seu article "La Escuela", publicat ahir al seu bloc "Balagan", del pamflet Público:
El que persegueix Israel és fer la vida impossible als palestins perquè se'n vagin. Unes vegades l'agafen contra una escola, d'altres contra la tomba de Josep, que en el millor dels casos deu ser un vulgar cenotafi, altres els colons destrueixen el que troben en el seu camí, o enverinen els pous d'aigua amb animals morts, o no deixen treure aigua. La qüestió és dificultar la vida al màxim perquè els palestins se'n vagin, i en això  segueixen les directrius del govern, de tots els governs israelians.
A més a més, com a bon propagandista antisemita, deix anar la perla però no aporta cap dada que demostri la seva acusació. Lògic, no els té perquè tal acusació és falsa. A més a més, no cal. Igual que passava en l'Edat Mitjana, sempre hi haurà gent disposada a creure-s'ho.

Jaume Bertan

(1) la cita del text del llibre del metge alemany està treta del llibre: FORCANO, Manuel; A fil d'espasa. Les croades vistes pels jueus. Barcelona, ​​Editorial La Magrana, 2007, p. 170.

PS - De fet, E. G.G. no ha inventat res. Aquests libels moderns on s'acusa els israelians d'enverinar els palestins són àmpliament difosos pel lideratge polític de l'ANP i els funcionaris palestins davant la seva societat. Com a mostra, un botó: el novembre de 1999, en una trobada oficial davant la llavors primera dama nord-americana, Hillary Clinton, Suha Arafat, ni més ni menys que la dona del rais palestí del moment, va acusar Israel d'enverinar l'aire i l'aigua dels palestins, a més de acusar-los de provocar càncer i altres greus malalties a les dones i els nens.

Seguidors