29/6/11

Haim Glicksberg

Quan busco pintors israelians, puc estar hores i dies decidint quines obres triar. És agradable la feina de mirar, la "lectura de la imatge". Amb Haim Glicksberg m'he recreeat mirant els interiors, les flors i els retrats. Heus ací una petita mostra de la meva selecció. Desitjo que sigui del vostre gust.

Haim Glicksberg va néixer a Pinsk, el 1904 i morí el 1970. Quan era petit, la seva família es va traslladar a Odessa, on el seu pare va servir com el Gran Rabí. Malgrat la seva educació religiosa, Gliksberg va estudiar art a Odessa, amb la benedicció de la seva família, 1920-1924. Poc després, es va traslladar a Palestina amb la invitació de Boris Schatz, director de l'Escola Bezalel d'Arts i Oficis. Com molts joves de la seva generació, Gliksberg va deixar Europa per aventurar-se pel seu compte, però va seguir a prop de la seva herència jueva i les seves arrels. Va triar per combinar la seva ascendència amb la vida de la nació pròspera. Gliksberg fou una figura prominent en el món de l'art israelià primerenc. Va ser comissari d'exposicions, va escriure articles i ressenyes i va actuar com a assessor d'art de Meir Dizengoff, primer alcalde de Tel Aviv, en la fundació del Tel Aviv Museum of Art. Va acompanyar el poeta Bialik, per petició seva, durant cinc anys. Va documentar les seves trobades amb el poeta publicant les seves impressions en un llibre anomenat "Bialik dia a dia". L'artista rebé el Premi Milo el 1961 i va ser guardonat amb el Premi Dizengoff tres vegades.

Ben conegut pels seus retrats de les principals figures literàries, les flors en els gerros, interiors i escenes del carrer de Tel Aviv... Els primers treballs de Gliksberg tenen les seves arrels en l'academicisme rus, però estan impregnats de modernisme francès. Si bé Gliksberg és apreciat en diversos estils artístics, la seva lleialtat es va mantenir amb els principis de la pintura figurativa. En els seus viatges havia trobat l'obra de Cézanne, Gauguin, Matisse i Picasso, i el va impressionar profundament.


Miraculosa Miró

Portada del llibre "Bialik dia a dia"
Interior
Retrat de l'actriu Khana Robina
Natura morta amb llimones i flors
Ha'ari Synagogue

Seguidors