11/11/11

Joseph Kossonogi





Joseph Kossonogi, pintor israelià nascut a Budapest el1908 i mort el 1981.

Després d'estudiar a l'Acadèmia d’Art de Berlin i més endavant a França, Holanda, Itàlia i Espanya, va emigrar a la Palestina del Mandat Britànic i es va establir a Tel Aviv el 1926. Allà va formar el col·lectiu de joves pintors coneguts com a Massad.

El 1929, el grup Massad va fer la seva primera exposició i el 1935 els membres del grup es van unir a l'Associació Israeliana de Pintors i Escultors.

Kossonogi va fer exposicions individuals al Museu d'Art de Tel Aviv el 1944 i 1954, any en què va ser co-guanyador del Premi Dizengoff de pintura. El 1956, es va unir a la colònia d'artistes de Safed. El 1958, l'expresident de França Vincent Auriol va començar a col·leccionar la seva feina.

Kossonogi va guanyar el Premi Histadrut el 1966 i el Premi Nordau el 1976. Es va establir a Safed el 1956 i va morir el 1981.

Aquarel·la abstracta
Ein Keren, 1951

El color té una forta presència en l'obra de Kossonogi. Estava preocupat per la lluïssor del sol a Eretz Israel i el seu efecte sobre les terres, conreus i vides dels colons jueus i els àrabs natius. L’israelià crític d'art Gideon Ofrat escriu sobre l'obra de l'artista: "Kossonogi va iniciar la seva carrera amb aquarel·les romàntiques riques en taques de color marró i verd, posteriorment, sota la influència de Raoul Dufy, els colors foren més pàl·lids i es va centrar en els efectes poètics de la transparència i la fluïdesa."

L’enfocament Kossonogi sobre la llum i el color va ser heredat probablement de les influències europees que van marcar el seu període formatiu, en particular Henri Matisse i André Derain.

Juntament amb importants aquarel·listes israelians com Mordechai Avniel i Shimshon Holzman, Kossonogi era considerat un mestre de l'aquarel·la.

Recull fet per M. Miró

Seguidors