1/11/11

Racons singulars de Jerusalem: la casa dels rellotges (beit haxaonim)

Jerusalem, el Mercat Menahe Iehuda

A Jerusalem, al costat del mercat Mehane Iehuda, al carrer Iafo, hi ha un edifici molt singular anomenat la casa dels rellotges.

La història d’aquesta casa es remunta a l’any 1905 quan el rabí d’origen rus Samuel Levi es traslladà a viure a Jerusalem procedent dels EEUU.

Aleshores el rabí es va adonar que molts immigrants jueus o, simplement, jueus que visitaven Jerusalem no tenien cap lloc on sojornar. El rabí Samuel Levi va recaptar diners als EEUU per tal de construir una casa ben gran que donés allotjament de forma totalment gratuïta.

La casa dels rellotges és un edifici de tres pisos, bastant alt en comparació a altres edificis de l’època. A la tercera planta se situava la sinagoga (Tiferet Sió) i a les altres dues un hotel amb capacitat per a 50 persones.

Al centre de la façana hi ha un gran rellotge de sol i dos rellotges més petits mecànics. El rellotge solar va ser constuït per Moixé Xapira, un astrònom autodidacte que es va basar en els llibres de Maimònides i del Gaó de Vilna. El quadrant semicircular fa 5 metres de diàmetre i a sobre se situen els altres dos rellotges mecànics.

El rellotge de sol servia per ajudar els jueus a saber a quina hora havien de resar i quan començava exactament el dia. Els dos rellotges mecànics servien per indicar les hores sobretot a l’hivern o en els dies ennuvolats.

El 1941 es va produir un incendi que va afectar greument l’edifici i el 1980 l’ajuntament de Jerusalem en va dur a terme una restauració parcial.

Marta Castillon

Seguidors