2/1/12

El jueus d’origen etíop: el llarg retorn a Eretz IsraelEl boeing 747 de l'operació Salomó, que va despegar
amb 1087 passatgets

La dramàtica història del jueus a Etiòpia és un exemple més de la lluita i la  tenacitat del poble jueu  per a la  seva supervivència.

Segons la tradició dels propis jueus etíops, els primers jueus van arribar a Etiòpia fa més de tres mil anys amb la reina de Saba. A Israel van ser reconeguts l’any 1975  com els descendents de la tribu perduda dels Dan (desapareguda després de la destrucció del  Primer Temple, 675 aC) gràcies a les investigacions de diverses autoritats rabíniques. Reconeixement, però, no exempt de controvèrsia (fins el punt que després d’arribar a Israel  van ser obligats a fer una segona conversió al judaisme).

A Etiòpia vivien en poblets petits de muntanya, al costat del desert, i es dedicaven , bàsicament, a l’agricultura. La seva llengua comunicació era l’amhàric, una llengua d’origen semític, tot i que resaven en una llengua antiquíssima, el guez. Cal dir que actualment molts jueus d’origen etíop a Israel continuen usant ambdues llengües. Totes les comunitats jueves a Etiòpia tenien sinagoga on guardaven la Torà. Al llarg dels anys van conservar i preservar les celebracions i festivitats jueves, com llegir la Torà cada xabat o fer dejuni en Iom Kippur. Seguien escrupolosament els ensenyaments del Pentateuc, malgrat el desconeixement que tenien de la Llei Oral o Halakhà. En el seu imaginari  estava present Eretz Israel i sempre cantaven el seu amor envers Jerusalem.

 Tot i això no serà fins el 1984, amb “l’operació Moisès”, que els jueus d’Etiòpia no retornen a Israel. Aquesta operació militar  va durar 95 dies i no va concloure fins el 1985. Els jueus etíops van fer un llarg i penós camí a peu pel desert del Sudan fins poder envolar-se cap a Israel. Molts nens van arribar sense pares i moltes famílies van arribar escapçades. Es calcula que van morir aproximadament 4000 persones durant aquest recorregut. Aquesta primera operació militar va ser organitzada en secret per diverses agències, especialmente pel Mossad, i amb la col·laboració  dels EEUU, i va aconseguir retornar prop de 8000 jueus.

El maig del 1991 es fa efectiva la segona gran operació, anomenada “operació Salomó”, de retorn dels jueus etíops que aleshores malvivien en campaments de refugitas al costat d’Adís Abeba. Amb només 48  hores, 34 avions de la companyia aèria El-Al van traslladar un total de 14.325 jueus.

Gràcies a aquestes dues grans operacions, perfectament organitzades i planificades per l’estat d’Israel, van arribar prop de 22.000 jueus a Israel, l’eretz bíblica, la terra dels seus somnis, per tal de començar una nova vida. Van estudiar hebreu, van treballar de valent, van esforçar-se per explicar les tradicions dels jueus d’Etiòpia. Volien sentir-se com a israelians, sentir-se com a casa.

Tot i això la seva integració no ha estat gens fàcil a causa de les grans diferències culturals. L’estat d’Israel, així com també diverses organitzacions, ha fet un gran esforç econòmic, organitzatiu i humà per  facilitar la seva absorció.

I ja per acabar un parell de recomanacions. La primera, la interessant  i emotiva pel·lícula Va, vis et deviens  (Vés-te’n i viu) dirigida per Radu Mihaileanu l’any 2005 i interpretada per la coneguda actriu israeliana Yaël Abecassis. La segona, la cançó “Habayta” del grup Idan Raichel Project i interpretada per la cantant israeliana d’origen etíop Cabra Casay.

Marta Castillon

Seguidors