26/9/12

Còmics sobre Israel


El món del còmic dels darrers anys ha experimentat un gran boom, tant en qualitat com en quantitat, tractant temes tan variats com la vida quotidiana, la política o la història. L’Orient Proper i Israel s’han vist reflectits en nombroses històries gràfiques de molt d’interès. No sóc crític literari ni de còmics però, en qualsevol cas, m’atreveixo a recomanar-ne tres: “Mezek”, “Crónicas de Jerusalén” i “ Una judía americana perdida en Israel”.


Anem a pams, en referència a “Mezek”, dels autors Yann i Juliard, cal dir que és un còmic d’aventures de l’aviació israeliana a l’època de la Guerra de la Independència. Els dibuixos són molt bons, el guió ben documentat i té un final sorprenent i emotiu.   


“Crónicas de Jerusalén” del quebequès Guy Delisle és sensacional, amb “dibuixets” i guió entretingut i molt irònic. Relata les seves vivències durant un any, mentre acompanya la seva dona destinada a la Ciutat Santa com a metgessa de MSF. És un còmic “gruixut” que entra com un bon vi blanc, amb escenes boníssimes com les de la festa de jueus ortodoxos en què els mascles van ben torrats. Només un però: en una de les vinyetes es comenta que l’operació Plom Fos contra Gaza va fer matances a un ritme que ni tan sols es va donar a Darfur o Ruanda (això, evidentment, és una clara tergiversació de la realitat).


Per acabar, “Una judía americana perdida en Israel”, el primer i excel·lent còmic de Sarah Gliden, tracta del viatge que va fer a Israel subvencionat per una agència jueva per tal que joves americans jueus veiessin el país i, de pas, decidissin quedar-s’hi. La Sarah és progressista, surt amb un “paki-americà” i té una visió negativa del sionisme; però al llarg de l’itinerari descobreix que res no és blanc o negre i es qüestiona algunes de les seves idees preconcebudes.

Espero que, com jo mateix, gaudiu d’aquests còmics.

Eduard Bernadich

Seguidors