8/7/10

Herois musulmans de la II Guerra Mundial

"El fotògraf nord americà Norman Gershman va recollir alguns testimonis gràfics d’aquelles persones valeroses i exemplars, de la modèstia en la què vivien malgrat la grandesa dels seus cors."



Divendres 2 de juliol es va presentar a Londres un llibre The Role of Righteous Muslim Persons publicat per Faith Matters una ONG del Regne Unit fundada per Fiyaz Mughal i que té com a objectiu promoure la bona convivència entre religions diferents.

El volum recull 34 històries senzilles, quotidianes, però no per aquest motiu menys grans pel que fa a la humanitat i coratge que representen. Segons Khaled Mahameed fundador i conservador del primer museu àrab sobre l’Holocaust a Nazaret (territori palestí) es tracta d’una petita mostra de persones que van salvar del terror nazi a víctimes potencials d’origen jueu, i només ho van fer moguts per la seva fe musulmana, que els empeny a actuar bé i apartar-se del mal.

Naturalment avui més que mai és d’una gran transcendència que fets com aquests es coneguin i els pugui llegir tothom, no sols per l’homenatge que es mereixen aquests herois (que ja tenen un lloc d’honor al bosc del Museu de la Shoà Yad Vashem a Jerusalem, amb el títol de Justos entre les Nacions), sinó també per trencar amb tòpics mal intencionats com ara que els creients musulmans no van fer res per a salvar els jueus.

Aquestes vivències ens fan creure més en la humanitat, tenen lloc en països com Albània, Algèria, Tunísia, Marroc, Turquia, Croàcia i Bòsnia Herzegovina, alguns països on avui, desgraciadament, el radicalisme islàmic taca amb sang la honorabilitat dels seus pobles.

Albània, per exemple, és l’únic país on després de la II Guerra Mundial hi havia més jueus que abans d’iniciar-se el conflicte, quan la comunitat era de poc més de 200 persones. Justament és aquí on entre els seus habitants musulmans estava implantat un codi d’honor anomenat Blesa que es basava en mantenir una promesa. El compromís que tenien amb la fe musulmana els impel·lia a actuar sempre a fi de bé de manera que no podien acceptar el que els nazis volien fer amb la població d’origen jueu quan els van envair al 1943 i els reclamaven les llistes amb els noms de tots els hebreus que hi vivien. Avui Enver Alia Sheger, fill de Ali Sheger Paskhaj qui es va negar a entregar els jueus posant en perill la seva vida i la del poblet on residia explica que pel seu pare “salvar una vida era entrar al paradís”.

El fotògraf nord americà Norman Gershman va recollir alguns testimonis gràfics d’aquelles persones valeroses i exemplars, de la modèstia en la què vivien malgrat la grandesa dels seus cors. Ens faltava la paraula, algunes de les històries amb noms i cognoms, dates que aquest llibre ens posa a l’abast.

Natàlia Molero

Seguidors