4/8/11

...amb el Sr. Raphael Schutz, ambaixador d’Israel a Espanya i el Sr. Majalli Whbee, diputat de Kadima a la Knesset

Crònica de la trobada de la junta directiva de l’ACAI amb el Sr. Raphael Schutz, ambaixador d’Israel a Espanya i el Sr. Majalli Whbee, diputat de Kadima a la Knesset (Parlament d’Israel).





El passat dilluns 4 de Juliol, convidat per l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, vaig assistir a la Trobada de la seva junta directiva amb l’ambaixador de l’estat d’Israel a Espanya, el sr. Raphael Schutz, i el Sr. Majalli Whbee, diputat a la “Knesset” pel partit centrista “Kadima”, de visita com a president de la “Lliga de Parlamentaris Israelians amics d’Espanya”. La trobada estava emmarcada en els actes de comiat del Sr. Raphael Schutz, que retorna pròximament a Israel per a continuar la seva carrera diplomàtica al Ministeri d’Afers Exteriors a Jerusalem després de quatre anys com ambaixador israelià a Espanya.

Al voltant de les 6 de la tarda i després de les salutacions de rigor, el sr. Toni Florido, President de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, va realitzar una breu presentació de l’associació als diplomàtics israelians i els hi va entregar unes insígnies amb les banderes de Catalunya i d’Israel.

El sr. Majalli Whbee, d’origen drus, nascut Beit Jan al 1954, amb una dilatada carrera política des de mitjans dels anys noranta i diputat a la “Knesset” pels partits “Likud” i “Kadima” a les tres darreres legislatures, va fer una brillant exposició sobre la situació regional a l’Orient Mitjà i al Nord d’Àfrica, analitzant especialment la situació de països com Egipte, Síria, Tunísia o Líbia en el context de transició cap a la democràcia iniciat amb les revoltes conegudes com “La Primavera Àrab”. Com a gran coneixedor de la situació regional de l’Orient Mitjà i del món àrab tant per la seva formació acadèmica (Llicenciat en Història del Món Àrab per la Universitat Hebrea de Jerusalem i doctorat en Història del Nou Orient Mitjà per la Universitat de Haifa) com per la seva àmplia trajectòria diplomàtica, primer l’any 1998 com a enviat del llavors ministre d’afers exteriors, Ariel Sharon, a països àrabs com Egipte i Jordània o més recentment com a cap de la delegació israeliana en les cimeres euro mediterrànies, les paraules de Majalli Whebbe no van deixar ningú indiferent i van mostrar-se favorables a una democratització regional que impulsi la firma d’un tractat de pau entre israelians i palestins. Whbee, actualment membre del grup parlamentari israelià favorable a un enfortiment de les relacions entre Israel i la UE i vicepresident del Comitè de Polítiques de Seguretat i de Drets Humans de la Unió pel Mediterrani, també va demanar als estats membres de la Unió Europea que donin el seu suport als processos de transició cap a la democràcia al món àrab i cerquin una postura unida si volen fer una tasca important com a mitjancers, juntament amb Washington, en el procés de pau entre israelians i palestins.

Un altre dels temes tractats en la seva exposició va ser la bonança de l’economia israeliana en aquest context de crisi econòmica mundial i l’actualitat política del seu país, on Whbee no va estalviar critiques al govern presidit per Benjamín Netanyahu. Obviament, el diputat de Kadima també va parlar del procés de pau amb els palestins i va mostrar-se crític tant amb el govern israelià com amb els dirigents palestins. Segons Whbee, des del fracàs de les converses directes entre totes dues parts en la cimera de Washington del passat mes de setembre, el govern de B. Netanyahu “no ha fet res” per a reactivar les negociacions de pau, però també va criticar la postura dels dirigents de l’ANP de posar condicions prèvies al procés negociador i especialment a la seva darrera iniciativa de declaració unilateral de independència palestina a l’ONU per al pròxim mes de setembre. En paraules de Whbee, “aquesta solució no beneficia cap de les parts”.

Un cop finalitzada l’exposició del Sr. Majalli Whbee, es va iniciar el torn de preguntes i respostes del col·loqui. Al igual que amb l’exposició, Whbee va dirigir-se als assistents en hebreu i les seves paraules van ser traduïdes al castellà per l’ambaixador israelià, el Sr. Raphael Schutz. Els assistents van mostrar el seu interès per la situació de les protestes a Síria i com podrien repercutir a Israel; sobre la visió del govern israelià de l’amenaça iraniana o sobre la segona “Flotilla de la Llibertat”. Les respostes van ser precises i esclaridores. El govern de Bashar Al-Assad té els dies comptats i no hi ha possibilitat de retorn tot i que el règim baazista de Damasc podria instrumentalitzar el conflicte amb Israel per a distreure l’atenció internacional sobre la brutal repressió que està exercint sobre els seus opositors. L’amenaça iraniana no és només regional i dirigida contra Israel i per a afrontar-la amb garanties d’èxit cal una posició conjunta entre la UE, els Estats Units i el quartet. I la “Flotilla de la Llibertat” no té finalitats humanitàries sinó polítiques de suport al Hamas i de criminalització d’Israel en l’esfera internacional. De fet, un dels promotors de la Flotilla és Mohamed Sawalha, membre dels Germans Musulmans i resident a Gran Bretanya, amb importants vincles amb el Hamas, a més d’altres grups d’activistes pro palestins com el “Free Gaza Movement”.

Uns cordials acomiadaments entre els dos diplomàtics israelians i els assistents va posar la cloenda a l’acte, no sense abans parlar amistosament amb l’ambaixador i els seus plans futurs. Aproximadament, eren tres quarts de vuit de la tarda, però per als membres de la Junta directiva de l’ACAI la jornada encara no havia acabat ja que tot seguit van celebrar una reunió que es va allargar fins a un quart de deu de la nit.

Jaume Bertrán

Seguidors