6/9/11

Racons singulars de Jerusalem: la casa Tikho (beit tikho)


La casa-museu Tikho està ubicada entre els carrers Iafo i Neviim (“profetes”), concretament al número 7 del carrer Harav Kuk i va ser construïda l’any 1864 per Agà Raixid Naixaixibi. La casa és coneguda com a casa Tikho (beit tikho) perquè a partir del 1924 fou habitada per l’oftalmòleg d’origen vienès Abraham Tikho i la seva muller, la pintora Ana Tikho. El matrimoni va emigrar a Israel l’any 1912 i en un primer moment es van instal·lar a viure prop de la Ciutat vella, on van obrir una clínica i tant visitaven pacients àrabs com jueus, molt sovint de forma totalment gratuïta.

L’arquitectura de l’edifici és típicament àrab, amb una àmplia sala central i les habitacions al seu voltant. Les parets de la casa estaven decorades amb els dibuixos que l’Ana Tikho feia de Jerusalem, la seva gent, els seus arbres, les muntanyes que envolten la ciutat…

La sala on visitava el doctor Abraham Tikho estava presidida per una gran taula i comptava amb una rica exposició de canelobres, khanuiot, els canelobres de celebració de la Hanukà, de comunitats jueves d’arreu del món i alguns dels quals antiquíssims, autèntiques obres d’art. També tenien una petita biblioteca farcida de llibres sobre Jerusalem i Israel.

Després de la mort del doctor Abraham Tikho l’any 1960, la seva esposa hi va continuar vivint fins el 1980, any en què va morir. Ana Tikho va decidir donar la casa a la municipalitat de Jerusalem.

Actualment és una casa-museu pertanyent al Museu d’Israel i ha esdevingut un cafè-restaurant i una galeria d’art. Si mai aneu a Jerusalem no us oblideu de visitar la casa Tikho i de fer un agradable àpat en el seu jardí o assistir als concerts o conferències que s’hi organitzen. 

Marta Castillon

Seguidors